Maja_Simunovic_KALDERE

Zauzimajući cijeli prostor galerije, Maja Šimunović svojom site-specific instalacijom Kaldere preoblikuje jednostavan i poznat interijer u jedinstven krajolik. Prostor galerije nije samo lokacija u kojoj se djelo izlaže, on postaje neodvojiv od autoričina rada – bijeli zidovi galerije kontrastiraju crnoj podlozi i crnim objektima te omeđuju teritorij instalacije, dok usmjerena, ali blaga rasvjeta sa stropa galerije postaje važan faktor u stvaranju posebnog ambijenta.
U želji da predoči osobnu fascinaciju razornim silama prirode koje rezultiraju stvaranjem novih oblika, autorica stvara umjetan pejzaž: pod oblaže katranom i prekriva ga gipsanim „kalderama“. Kaldera je geološki oblik, tip vulkanskog kratera koji nastaje urušavanjem vulkana u sebe samog, nakon pražnjenja magmatske komore do kojeg može doći uslijed vulkanske erupcije.
Svaki izloženi objekt ručno je oblikovan; posebna pozornost pridana je njegovoj teksturi na kojoj se mogu razaznati otisci prstiju umjetnice nastali pri utiskivanju i slaganju slojeva organičke forme. Premda inspirirani prirodnim oblicima, multiplikacijom pojedinih objekata te malim mjerilom, naglašen je njihov umjetni postanak, jer svjedoči o uvjetima u kojima su nastali. Za razliku od prirodnih kaldera koje se mogu protezati na teritoriju i od nekoliko kilometara, ovi oblici nastaju iza zatvorenih vrata umjetničina ateljea.
Prigušeno svjetlo, crna podloga iz koje kao da izrastaju tamni oblici od obojanog gipsa, grupirani u svojevrsne otoke, stvaraju posebnu atmosferu i kompoziciju, kojima uvjetuju kretanje posjetitelja. Instalacija izaziva višesenzorne podražaje: vidom u zamračenom prostoru pokušavamo razaznati pojedine oblike i detalje; taktilnošću – jer svaki oblik možemo dotaknuti, osjetiti njegovu teksturu; te olfaktivnošću, jer specifičnim mirisom katrana evociramo turbulentne procese koji se odvijaju u dubinama Zemljine kore.
Oprez pri kretanju prostorom kroz samu instalaciju navodi nas na razmišljanje o krhkosti, ne samo umjetničkog djela već i same prirode, na pokušaje čovjeka da ovlada prirodom, da je ukroti, eksploatira i lakomisleno destruira. No također, navodi nas i na razmišljanje o prirodi kao takvoj – prirodi koja je neodvojiva od kulture, jer čovjek je, kao i svi njegovi produkti, dio prirode. Stvoreni apstraktni oblici postaju dijelom našeg okoliša, prirodne pojave umjetničkog promišljanja. (Kristina Stakor)

Maja Šimunović rođena je 1. siječnja 1989. godine u Zagrebu. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2007. Upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu u klasi prof. Nikole Vučkovića, smjer kiparstvo 2007-2009.god. Treću godinu nastavlja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, usmjerenje Mala plastika i medaljerstvo u klasi prof. Damira Mataušića. Diplomirala je 2013. godine u klasi prof. Damira Mataušića.

SAMOSTALNE IZLOŽBE:
2014. – Isječci iz stvarnosti; Galerija Inkubator, Zagreb
– Bilo pa prošlo; Green Room, Zabok
2012. – Tangenta; Galerija Antun Augustinčić, Klanjec
SKUPNE IZLOŽBE:
2014. – 32. Salon mladih; HDLU, Zagreb
– FIDEM XXXIII Art Medal World Congress; Sofija, Bugarska
2013. – 11. memorijal Ive Kerdića – Triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike; Osijek
2012. – Erste fragmenti 8; Galerija NO, MSU, Zagreb
– Energija 2012. – izložba otkupljenih radova; Galerija ALU, Zagreb
– SCIENCE OF TIME – International Medallic Project; online
2011. – Moj doživljaj Muke, Pasionska baština; Galerija Kristofor Stanković, Zagreb
– INTERBIFEP – Internacionalni bijenalni festival portreta, crteža i grafika; Međunarodna galerija
portreta, Tuzla, BiH
– HOME – International Medallic Project; online
2010. – 10. memorijal Ive Kerdića – Triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike; Osijek
– TIME – International Medallic Project – online
– Letnja umetnička škola Univerziteta umetnosti u Beogradu; Srbija
– Rudnik skrivenog blaga; Galerija Fakulteta likovnih umetnosti; Beograd, Srbija

RADIONICE:
2013. – terenska nastava – terakota; Našice
– C.R.T.A. – crtačka radionica; HDLU, Zagreb
2011. – terenska nastava Plemenitaš
– C.R.T.A. – crtačka radionica; HDLU, Zagreb

NAGRADE I PRIZNANJA:
2013. – prva nagrada natječaja za idejno rješenje Dr. Luigi
2012. – stipendija Erste banke Erste fragmenti 8
 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *