Marko_Markovic_IZVRNUTE_PIRAMIDE

Izložba je otvorena do 9. srpnja, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Nakon uspješnih izdanja Markovićeve samostalne izložbe Izvrnute piramide koja se do sada mogla vidjeti u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Art radionici Lazareti u Dubrovniku, Dnevnom boravku Rojca u Puli te na Vienna Parallel, izložba gostuje Galeriji SC u Zagrebu nakon čega odlazi u Dioklecijanove podrume u Splitu, te u galeriju Kazamat u Osijeku. Otvorenje je zakazano za 28. lipnja u 20 sati, a prethodit će mu razgovor u 19 sati u kojem će sudjelovati Slaven Tolj i Marko Marković, a moderirat će ga Marta Kiš.

Kao konceptualna osnova okupljenih radova, izvrnuta piramida poziva na pretresanje piramidalne društvene strukture, najavljivane u radničkim, lijevim i anarhičnim usmjerenjima, ili pak strujama zagovaranja direktne demokracije…

“Zadirući u specifične geografske koordinate, izložba smjera presijecanju lokalnih i globalnih simptoma, povezivanju pokraćenog društvenog živca, s ove i one strane velike vode. Socijalna nepravda, krivine radnog sustava, istiskivanje javnog dobra, sveprisutnost privatnog kapitala, te istodobno modaliteti otpora, i umjetničkog i građanskog, pojedina su uporišta Izvrnute piramide. Iskazana su iz prvog lica, s osloncem u tijelu i neverbalnoj ekspresiji. Izbjegavanje verbalnog izraza, kao jedno od općih mjesta performerske prakse, podvlači nepovjerenje u službene i upravne forme jezika, njegovu nerijetko ušutkavajuću i manipulativnu funkciju. “ (kustosi Ksenija Orelj i Slaven Tolj)

Izložba Izvrnute piramide dio je opusa Marka Markovića nastalog u posljednjih intenzivnih pet godina u kojima je mijenjao mjesto boravišta, ispitivao umjetničke medije, ali ostao vjeran radovima koji ne prestaju preispitivati zadane društvene norme i nametnutosti.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *