MIRJANA_BATINIC_A_Place_Of_Home

A Place Of Home je interaktivna audio instalacija koja se pokreće ulaskom posjetitelja u aktivnu zonu zamračenog prostora Galerije. Svaki zvučnik, postavljen na stropu Galerije, predstavlja određen dio autoričinog stana i emitira zvukove koji se odnose na taj dio. Glas vodi posjetitelja kroz zatamnjenu Galeriju objašnjavajući prostor autoričinog doma. Autorica prema sjećanju opisuje mjesto i situaciju smještajući ih u Galeriju, a počinje doslovnim opisom svog životnog prostora postupno prelazeći u iskazivanje svog unutarnjeg stanja izazvanog preseljenjem iz Splita u Ljubljanu.

Rad se bavi pitanjem identiteta, ne/pripadanja, nostalgije.
Ovdje je prisutan i odnos manipulacije te slobode; postavlja se pitanje želi li posjetitelj ući u mračan prostor, istražiti ga i u kojoj mjeri, te koliko mu je ovakva sitacija ne/lagodna.

Mrak u Galeriji i neizvjesnost pri ulasku mogu ukazivati na umjetnikovu manipulaciju posjetiteljem iako on zapravo ima mogućnost odabira, bez njega se rad ni ne može pokrenuti. Ipak, manipulacija posjetiteljem je u njegovoj dvojnoj ulozi; on je istodobno posjetitelj i korisnik rada.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *