Mladi_osjecki_graficari

Ozbiljnost, dosljednost i temeljitost u svim aspektima rada osobine su koje ističu ovih četvero mladih umjetnika, bivših studenata Umjetničke akademije u Osijeku, čiji su radovi prezentirani na izložbi. Takav pristup radu razvidan je u njihovim djelima iako je riječ o sasvim različitim poetikama. Valentina Grubačević, koja je već nagrađivana za svoje radove, oblikuje prostorne grafike vrlo intimne provinijencije na sebi svojstven i začudan način. Tamara Meščić donosi nam suptilan i iskren prikaz osobne mitologije gledan očima žene, koristeći različite medijske pristupe. Krunoslav Dundović, mladi umjetnik velikoga potencijala i energije, pokazuje suvereno baratanje grafičkim tehnikama kroz različita kompozicijska rješenja koja se mogu iščitavati na više razina. Četvrta sudionica, Vesna Gašparić, nedavno nagrađena Grand Prixom na 24. Slavonskom biennalu za svoj diplomski rad „Identitet prostora: antropologija prostora i njegovo poimanje“, prezentira intiman ali i socijalno osvješten rad u kojem se vidi njezino jasno razumjevanje vremena u kojem živi, a koje oblikuje na vrlo suptilan i promišljen način.
Ovi mladi umjetnici svojim su radom i njegovom kvalitetom zaslužili pruženu im pažnju koja je nužna za njihov daljnji razvoj i napredovanje, jer od njih još možemo očekivati veliki broj kvalitetnih ostvarenja, a sve što je potrebno je dati im priliku.
Doc. Art. Mario Čaušić

Prostor i komunikacija

Vezano za medij grafike postoji jedna zanimljivost. Ona pripada području likovnih umjetnosti i tretira je se (sasvim opravdano) kao vizualni materijal, dok se njezin naziv etimološki izvodi iz grčkoga glagola graphein što znači pisati. Grafički bi otisak, prema tome, bio pisana pikturalnost, ispisana slika. Ne treba u tome tražiti kontradikciju. Otiskivanju je pismena prethodilo otiskivanje vizualnoga sadržaja. „Poticaj za tiskanje knjiga potekao je, dakle, iz reproduciranja slikovnog medija inspiriranog slikom nastalom otiskom tijela [vera icon, op.a.] i željom za prikazivanjem religioznih sadržaja“, piše Horst Bredekamp. Grafika, doduše, više nije otisak materijalnoga tijela kao što je to bio Veronikin rubac, ali jest otisak koji je ruka grafičara upisala u matricu. Kada se govori o grafici, prešutno se priznaje da se radi o reprodukciji matrice, odnosno o njezinu otisku. Potreba za otiskivanjem čovjeka prati od pretpovijesnoga razdoblja kada je u ritualnome općenju s vlastitim životnim prostorom na zidovima pećina ostavljao otiske vlastitih ruku. Ostavljeni je otisak bio potvrda njega samoga, njegova postojanja; reprodukcija dijela tijela na podlogu. Otisak, međutim, ne vežemo samo uz likovnost, nego još više uz pisanu riječ, uz tiskarstvo. Tiskana je knjiga također otisak, no otisnuta knjiga i otisnuta grafika imaju posve drugačiji životni karakter. Listajući knjigu gledamo slova, otisak dijelova abecede poredanih u konkretne riječi, sintagme, rečenice, paragrafe, poglavlja… Kod otisnute se knjige, nadalje, ne vodi računa o kojemu se rednom broju otiska radi, to u pravilu nije važno. S grafičkim je listom drugačije. S druge strane, na grafičku se matricu često dodatno intervenira, rade se brojni probni otisci, vodi se računa o cjelini prikaza te odnosu svjetla i sjene što kod otisnutih slova nije od temeljne važnosti. Rad na grafičkoj matrici jest proces istraživanja, traganja za najboljom solucijom koju grafičar možda nikada ne uspije otkriti. Radeći na matrici, grafičar u nju uvodi pozamašan interval svoga života. Radi se o djelovanju vlastitoga tijela koje u tome slučaju nije otisnuto, ali proizvodi i priprema mogućnost da se nešto otisne. Kada sam spomenuo kako grafički list sada nije „otisak materijalnoga tijela“, nisam želio poreći da se kroz grafiku provlači postojanje određene tjelesnosti. Tjelesnost je to one mentalne dimenzije koju nam kroz izložene radove na sebi svojstven način predstavljaju Krunoslav Dundović, Vesna Gašparić, Valentina Grubačević i Tamara Meščić.
Dundović izlaže „Skrivene prostore“. Njihova je topografija izmišljena i ne pripada našoj stvarnosti, nego materijalizira djelić Krunoslavove osobne stvarnosti. On svoju stvarnost apstrahira odustajući od deskripcije, jasnoga vizualiziranja i potrage za detaljima. Dovoljna je tek naznaka prostora i elemenata u njemu s neskrivenom dozom oslanjanja na animaciju. Vesna ne ponire toliko u sebe koliko u vlastito okruženje. Pita se ima li prostor jasan identitet i koliko je on sklon mijeni. Montažnim postupkom u prizore napuštenih prostora unosi ljudske likove s fotografija ujedinjujući dvije razine stvarnosti u novu realnost koja joj daje priliku da sama istražuje zadanu problematiku „Antropologije prostora“ istovremeno nudeći gledatelju da joj se pridruži na tome putovanju. Valentina grafiku uvodi u treću dimenziju aplicirajući otisak na soft skulpture. U njezinu se radu naglasak stavlja na komunikaciju i dohvaćanje njezinih „struktura“. Na koji način prikazati komunikaciju? Pomoću imaginacije! „Inspirarala su me pitanja“, kaže Valentina, „vezana uz ‘nevidljivi svijet’, mikrosvijet, alternativnu fiziku, virtualne komunikacije, prostor i komunikacije u tom prostoru u kojemu mi obitavamo.“ Tamara je najdublje uronjena u uobičajenu stvarnost čiji smisao pokušava iščitavati iz svoje egzistencijalne situacije, monološke komunikacije i obiteljske memorije. U izloženoj seriji radova polemizira s vlastitim bivanjem tragajući za obiteljskim elementima koji su na bilo koji način odredili njezin subjekt, pri čemu se kao referentna točka i uporište otkriva lik bake-frizerke.

Igor Loinjak

IZLAŽU:
Krunoslav Dundović
Rođen je 16. 4. 1987. godine u Osijeku.
2005/06 – Završio školu za tekstil, dizajn i primjenjene umjetnosti u Osijeku, slikarski dizajn
2005./06. upisuje preddiplomski studi likovne kulture na Umjetničkoj akademiji u Osijeku
2009./10. – Završio preddiplomski studij Likovne kulture na umjetničkoj akademiji u Osijeku
2010./11. – Upisao diplomski studij likovne kulture smijer slikarstvo
2010. postao članom HDLU-a Osijek
Trenutno apsolvent na Likovnoj akademiji u Osijeku, smijer slikarstvo. Bavi se fotografijom, videom, grafikom, dizajnom, te aktivno izlaže.

Samostalne izložbe
2011. DIJALOZI NA GRANICI, Galerija suvremene umjetnosti Pančevo, Pančevo

Grupne izložbe
2014. 8. EX YU KONKURS ZA GRAFIKU, Nacionalna galerija Beograd
2014. 32. SALON MLADIH, HDLU, Zagreb
2014. IZLOŽBA NAGRAĐENIH STUDENATA UAOS, Galerija Prica, Samobor
2014. HDLU GRAFIKA, Galerija Kazamat, Osijek
2013. IWAGO 2, Galerija Kazamat, Osijek
2013. STARTER 2, Arheološki muzej, Osijek
2012. HDLU MULTIMEDIA – MEDIJAMORFOZE, Galerija Kazamat, Osijek
2012. ODBIENNALE, popup, Esseker centar, Osijek
2012. 23. SLAVONSKI BIENNALE, Galerija likovnih umjetnosti, Osijek
2012. FOTOSTARTER, Novi sad
2012. II. INTERNATIONAL GRAPHIC ART BIENNIAL – Graphics Review, Rumunjska
2011. SHORTZ, festival kratkog filma i videa, Novi Sad
2009. STARTER – Galerija Kazamat, Osijek
– Gradski muzej Požega, Požega
– Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Galerija Ružić, Slavonski Brod
– Gradski muzej Vinkovci, Galerija likovnih umjetnosti Vinkovci, Vinkovci
– Gradski muzej Vukovar, Dvorac Eltz, Vukovar
– Muzej Đakovštine, Đakovo
– Galerija SC, Zagreb

Nagrade
2012. Dekanova nagrada u akademskoj godini 2012./2013.
2012. UAOS – nagrada za slikarstvo

 

Zastupljenost u zbirkama
2013. HAZU, kabinet grafike

Kolonije / Radionice
2014. RADIONICA ,,SITOTISAK” (UAOS), Osijek
2013. ,,2. MEĐUNARODNA RADIONICA UMJETNIČKE GRAFIKE (IWAGO 2)", HDLU, Osijek
2013. ,,31. BARANJSKA SLIKARSKA KOLONIJA", Draž

Dizajn
2014. 3.MEĐUNARODNA RADIONICA UMJETNIČKE GRAFIKE (Oblikovanje kataloga)
2014. PANNONIAN CHALLENGE 15 (Vizualni indentitet)
2006. PANNONIAN CHALLENGE 7 (Vizualni indentitet)
2005. PANNONIAN CHALLENGE 6 (Vizualni indentitet)

 

Tamara Meščić, mag.edu. art
rođena 19.kolovoza 1987. Živi i radi u Osijeku.
2013. godine diplomirala na likovnom odsjeku, smjer grafika na Umjetničke akademije u Osijeku, pod mentorstvom doc. art. Maria Čaušića. Na drugoj godini diplomskog studija,odlazi na razmjenu studenata u Pečuh, Mađarska. Bila je jedna od organizatorica aktivnosti KSUM-a, kluba studenata Umjetničke Akademije u Osijeku. Od 2012. postala članica Hrvatskog Društva Likovnih Umjetnika u Osijeku . Sudjelovala na nekoliko humanitarnim i umjetničkim radionicama, te aktivno vodila likovnu radionicu „Društvo Naša djeca“.
Izdvojene izložbe:
2014. Novo lice grafike, Galerija Kazamat, Osijek
2013. Volumen linije, Galerija Kazamat, Osijek
2013. Vikend za kulturu, grupna izložba, Galerija Kazamat, Osijek
2013. Prostor ženske intuicije, diplomska izložba, Gradska Galerija Waldinger , Osijek
2013. GrafičaRI, skupna izložba, Galerija Mali Salon, Rijeka
2013. Art lab, samostalna izložba, Galerija likovnih umjetnosti, Osijek
2012. 23. Slavonski biennale, skupna izložba, Galerija likovnih umjetnosti, Osijek
2010. hybrid media camp, skupna izložba, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad/ Begeč
2010. Cooltour provokacija, skupna izložba, Galerija 4, Slavonski Brod
 

Valentina Grubačević rođena je1986. godine Osijeku. Diplomirala na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, smjer grafike. Tokom studija osnovala je “Klub studenata Umjetničke akademije” preko kojeg je organizirala umjetnička događanja te je dobitnica Dekanove nagrade za uspješnost na studiju. "Posebnu nagradu žirija" za najbolju grafičku instalaciju je dobila na izložbi “GrafičaRi” u Rijeci 2013. godine. Sudjelovala na nekolicini projekata, aktivna u izlagačkim djelatnostima, postala član HDLU-a Osijek 2011. Sudjelovala je na 2. "Međunarodnoj radionici umjetničke grafike" (IWAGO), te je organizatorica nekolicine umjetničkih događanja i projekata poput "Baranja animation festivala", festivala međunarodnog animiranog filma, "ReArt" sajma umjetnosti i rukotvorina te projekta "Re-Fashion" u suradnji sa eTwinning partnerom iz Grčke. Živi u Osijeku i bavi se pedagoškim radom.
 

Vesna Gašparić, mag. educ. Likovne kulture

Rođena 18. prosinca 1985., u Podravini. Trenutno boravi i radi u Belom Manastiru.

2013. godine diplomirala na Likovnom odsjeku Umjetničke akademije u Osijeku, pod mentorstvom doc. art. Maria Čaušića. Na prvoj godini Diplomskog studija odlazi na razmjenu studenata u Pečuh , Mađarska-Faculty of Music and Visual Arts. Odmah na početku svog studija postaje korisnicom državne stipendije i kredita za nadarene studente.

2014. Postaje članicom HDLU-a, te iste godine ostvaruje umjetničku rezidenciju u Belgiji, u sklopu međunarodnog projekta GLO`ART. Dobitnica je brojnih nagrada, među značajnijima je prošlogodišnja nagrada GRAND PRIX na izložbi 24 Slavonski biennale u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Izlagala na samostalnim i brojnim skupnim izložbama, te aktivna sudionica u radionicama I projektima humanitarnog karaktera.

Izdvojene izložbe:

2015- “Identitet prostora-antropologija prostora i njegovo poimanje” Izložba u Galeriji Događanja,

Zagreb ( predviđeno za 2015.)

2014-2015. “24 Slavonski Biennale” Muzej likovnih umjetnosti, Osijek, Hrvatska- GRAND PRIX 2014.- GLO`ART- izložba radova nastalih za vrijeme rezidencije, Laneken, Belgija

2014.- “Novo lice grafike”-godišnja izložba članova HDLU-a, galerija Kazamat, Osijek, Hrvatska 2013. –“ Prostori ženske intuicije”- Galerija Waldinger, Osijek, Hrvatska

2013. -„GraficaRi“ – izložba grafika , galerija Mali Salon, Rijeka, Hrvatska 2013. –“Vikend za kulturu” skupna izložba, Galerija Kazamat, Osijek

2011.- „I. biennale hrvatske mlade fotografije“ Kneževa palača, Zadar 2010.: – „22. Slavonski Biennale“ , GLUO, Osijek, Hrvatska

2010. – “Izložba 1+1” , Galerija Kazamat, izložba profesora i studenata umjetničke akademije, Osijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *