HRVOJE_IVANCIC_Put_u_Kathmandu

Autor je na svojem putovanju prošao preko balkanskog poluotoka, Turske, Sirije, Irana, Pakistana, Indije i Nepala. Putovalo se raznim prijevoznim sredstvima tako da je dio puta do Teherana prijeđen kombijem dok je daljnji put nastavljen kombinacijom javnih prijevoza: autobusa, vlakova, minibuseva, autostopom. Fotoaparat je zakoračio u pogranična područja Pakistana i Afganistana poznatim po sukobima s talibanima ali većinom je bilježio kulturu i običaje naroda koji na tim prostorima žive. Ulice Istanbula, život beduina, portreti stanovnika pakistanskih gradova, izolirana plemena, hinduistički običaji samo su neke od tema uhvaćenih u oko objektiva.

Cilj sveukupnog projekta bilo je razbijanje predrasuda o pojedinim zemljama isto kao i bilježenje kulture i običaja pojedinog područja. Vrijedi spomenuti da je odlazak na neka mjesta, poput triju izoliranih dolina gorja Hindukuš, bio vrlo zahtjevan i opasan. Ne bi li se snimila samo jedna fotografija potrebno je bilo zaobići mjesta sukoba gdje se talibani bore za vlastitu samoupravu, voziti se džipovima kroz udoline i planinske lance Hindukuša te se na sličan način vratiti. Pješačenje sirijskom pustinjom ne bi li se sreli beduini također je zahtjevan zadatak kojem se treba posvetiti više nego je to na samoj fotografiji vidljivo.

Izložba dvadeset i jedne fotografije sažeti je put do Nepala na kojem je jasno vidljivo kako se kulture i običaji mijenjaju s odmicanjem na Istok. U današnjem vremenu brzih komunikacija i dobrih zrakoplovnih veza mnogi ne primjete razmolikost kultura našeg planeta. Mnogi jednostavno u trenu dođu iz točke A u točku B, a da nisu osjetili čar samog puta. Krenete li recimo kopnom tada cijela stvar postaje živa i opipljiva. Umjesto da se nalazite 8 000 metara u zraku vi putujete kroz sva divna i raznolika područja koja se, s napredovanjem puta konstantno mijenjaju. “Put u Kathmandu” želi izazvati upravo taj osjećaj raznolikosti i šarenila kugle zemaljske i pokazati da Svijet, iako globalan, još uvijek ima puno različitosti i dobrodošle heterogenosti.

Fotografije su snimljene kamerom Canon eos400d I nalaze se izložene u formatu 115×80 cm.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *