JASENKA_BULJ_VANYA_ZARIC_Kavica_-_COFFee

Što se skriva u ritualu ispijanja kave koja nas veže uza stolić s dvjema šalicama? Što poziv na kavu znači danas?
Ispijanje kave, kao način komunikacije, olakšava povezivanje, neobavezan razgovor sa znancima ili intiman dugi razgovor dviju prijateljica, popraćen s više kava i moguć jedino uz njih. Površno poznanstvo ili duboko prijateljstvo popraćeno jednom kavicom. Dvije umjetnice žive na dvjema različitim stranama svijeta: Jasenka u Zagrebu, a Vanya u Sydneyu. Sada se nalaze u Zagrebu. Vanya dolazi u Europu na godinu dana. Projekt počinje njezinim dolaskom i traje tijekom jedne godine.
Jedva smo dočekale da se vidimo nakon posljednjeg susreta prije dvije godine. Toliko smo toga trebale ispričati jedna drugoj, ali to se ne da odjednom. Treba između i živjeti, dnevne obaveze traže svoje.
Svaki dan odšetale bismo u grad pa negdje potražile ugodan kutak koji će čuti naše ispovijedi. �Idemo na kavicu� bilo je opravdanje za poziv i pratnja tim ispovijedima.
Vrijeme provodimo zajedno u raznim gradovima te snimamo naše odlaske na kavu. Rastajemo se i sastajemo u razmacima od mjesec dana. Jedna ostaje u Zagrebu i izlazi na kavu s prijateljima, znancima i dragim osobama. Za to vrijeme druga putuje Europom, susreće se sa starim prijateljima i upoznaje nove ljude, prati svoje nove kave. Poslije svakog putovanja i jedna i druga imaju svoju novu priču. To više nisu rituali, nego potreba za izmjenjivanjem priča.
Kada se rastanemo, svaka dokumentira svoju priču. Gdje se nalazi i s kime se zatekla na kavi. Projekt traje do Vanyina povratka u Australiju.

Jasenka Bulj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *