Sveta_izlozba_Denisa_Kraskovica

Od samih početaka njegovi radovi dokaz su svestranosti, kako umjetničke, vidljive u virtuoznoj tehničkoj izvedbi, koja ne mari za medij (skulptura, slikarstvo, crtež, strip, video), tako i sadržajne, koja varira od životinjsko-biljnih i religijskih motiva, preko autoportreta i jednostavnih dosjetki do konceptualnih situacija s brojnim asocijativnim slojevima. Denis Krašković i dalje je "kriv" za apsolutno vladanje brojnim tehnikama, potpuno srčano predavanje radu, kulturalno vagabundstvo i neizmjernu dosjetljivost, mogućnost jednostavnog, ali sadržajnog izražavanja te za, kako bi naglasio Enes Quien, ljubav prema prirodi i slobodnim bićima u prirodi, poglavito životinjama.
Upravo iz toga proizlazi i odabir teme ove izložbe: sveti Franjo Asiški razgovara sa životinjama. Lik sveca okružen je s trinaest životinja koje s pažnjom slušaju njegove riječi dok mu, četrnaesta, ptičica, sjedi na podlaktici. Kipovi životinja po oblikovanju te završnom i vrlo važnom elementu Denisova rada – boji – odmah prizivaju poznatog jarunskog Kita, ali i mnoge manje poznate autorove izvedbe. Svinje, ovca, morski lav, kljucajuća kokoš prepoznatljivi su predstavnici svojih vrsta, no stilski pojednostavljenih karakteristika, što ih čini još umiljatijima. Sveti Franjo, iako stiliziran, u svojim je crtama ipak određeniji, jer on je glavni akter, onaj kojem su životinje okrenute, onaj kojega slušaju. Ujedno, on je jedini bez boje. Izdvojen kao prenositelj poruke koju veseli učenici rado prihvaćaju.
Postavljanje religijskih motiva u galerijski prostor kod jednog će dijela publike izazvati neodobravanje, a kod drugog slijepo poštovanje, oboje proizašlo iz površnog tradicionalističkog (ne)shvaćanja religije. No zastanite li malo, otvorite se za kontemplaciju i posvetite razmišljanju o Svetom Franji onoliko vremena koliko dnevno letite preko žutih stranica novina ili portala (hotimično ili ne). Postavite ga kao svojeg virtualnog prijatelja i vrijednosti će postati jasne. Umjetnikov odabir ovog sveca djelomično razumijemo kroz zajedničku ljubav prema životinjama, ali povezanost se očituje i na drugim razinama. Denisa se prepoznaje i po njegovim ekološki osviještenim radovima, kao što je ciklus ugroženih vrsta, a sveti Franjo zaštitnik je okoliša, što ukazuje na isti senzibilitet, u današnje doba nužan, ali svejedno rijedak. Poruke ovoga sveca, njegovo propagiranje nematerijalizma i ljubav prema gospođi Siromaštini bile su krajnost čak i u njegovo doba. Kapitalizam danas takav stav čini još ekstremnijim, u svom žrvnju on nam ne ostavlja ni trenutak slobodnog vremena u kojem bismo osvijestili te, za neku buduću generaciju, vrlo bitne teme. Katkad pogasimo sva suvišna svjetla, recikliramo papir ako je kontejner u blizini, ali svakog dana ponovo krećemo u istu nemilosrdnu borbu za opstanak u kojoj gotovo uvijek pokleknemo pred sumnjivim, ali lak(š)im vrijednostima.
Današnje zvijezde i idoli nude kratkoročnu besciljnu zabavu. Denis Krašković pred nas postavlja idola koji ima što reći, čiji su ciljevi svevremenski, evergreeni koje je većina nas putem pomalo zaboravila. Vrijeme je da im se ponovo posvetimo, što ovaj rad upravo od nas i očekuje. Svojom vedrinom i pozitivnim karakterom rad nije moralna prodika, već se urezuje u sjećanje i očekuje da mu se posvetite, da ga se prisjećate i iznova čitate. Ozbiljna tema pitanja vrijednosnog sustava i njegova gubitka sakrivena je iza vedrih, pomno odabranih boja.
Za početak sveti vas Franjo poziva da se pridružite životinjama i poslušate alternativu koju on nudi. Denis Krašković svojim će dojmljivim radom s vremena na vrijeme upasti u vaše sjećanje i u tom trenutku vas potaknuti na lagani osmijeh. Na vama je da prihvatite izazov i posvetite mu malo vremena, možda i donesete koju novu pozitivnu odluku. Zamislite što bi se desilo kada bi cijeli svijet učinio tako!

Marta Kiš

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *