KUDUZOVA_KLASA

KUDUZOVA KLASA

Danijel Jaška, Jelena Kovačević, Igor Kuduz, Tonka Maleković, Ines Matijević, Martina Miholić, Maja Rožman

Izložba kao hommage prof. Kuduzu okuplja sedam autora iz njegove klase na mjestu na kojem su imali svoje prve samostalne nastupe i na kojima ih je profesor tako predano pratio od pripreme do realizacije izložbe. Ova grupa formalno nije bila Kuduzova zadnja klasa, ali ju je doživljavao kao posebno svoju ("moje cure i Jaška") i s njima razvio blizak odnos koji je bio obostrano inspirativan.

Kuduzova klasa nije samo podatak u životopisu, koji označava pripadnost određenoj grupi pod mentorstvom profesora i klasa kao kvaliteta, vrsnost, nego kao povezanost u mnogim pitanjima, prije svega u stavu o grafici koja je puno više način razmišljanja i pitanje svjetonazora nego tehnike. Uloga profesora ovdje je nadišla uobičajene okvire prenošenja znanja i upućivanja u grafiku i umjetnost općenito. Senzibilitet prema papiru kao materijalu i crtežu kao mediju profesor je prenio i svojim studentima kao osnovu od koje se polazi i koju uvijek iznova treba otkrivati i nadograđivati. Pri tom dodatni elementi prikupljeni iz različitih sfera obogaćuju iskustva te se odražavaju u pristupu i načinu gradnje kompozicije. A upravo je kompoziciju, ritam i dramatiku profesor Kuduz naveo kao abecedu svog likovnog izražavanja. Na ta je svoja iskustva ukazivao i studentima ne ograničavajući ih pritom svojim razmišljanjima i kriterijima već im je "dopuštao ulaz u različita polja" u njihovom traženju i radoznalosti te umjetničkom sazrijevanju.

Pri tom je grafika kao tehnika i kao medij bila jedan od izraza te polazište za druge medije i druge tehnike u kojima su njene osnove korištene za nadogradnju. Otvorenost za različite oblike izraza pružali su mogućnost za istraživanje i eksperimentiranje te razvijanje osobnih afiniteta. Pažnja kojom je profesor Kuduz pratio mlade ljude i sloboda koju su imali u njegovoj klasi dali su im zamaha u razmišljanju i stvaranju, ali i obvezu predanog rada. Interes za studente i njihov osobni i profesionalni razvoj i nakon završene Akademije te česta druženja i komunikacija sa njim bili su im ohrabrujući i poticajni. Rezultati takvog izuzetnog mentorskog rada te prijateljskog i bliskog odnosa vidljivi su i u njihovom djelovanju tijekom svih ovih godina; svaki od umjetnika na izložbi je afirmirani autor sa značajnim izlagačkim i umjetničkim iskustvom. Njihovi recentni radovi iskazuju kvalitetu i postignuća ovakvog pristupa Iako bez prvotne tematske zadanosti izložena djela imaju zajednički nazivnik u preciznoj izvedbi, oblikovanju detalja, zaigranosti, u interesu za sadašnji trenutak obzirom na prirodni, urbani i duhovni prostor te povezanost u načinu zapažanja i vrednovanja. Iskazivanje zbilje i imaginacije u različitim medijima kroz priče o odrastanju i stvaranju novih svjetova daju mogućnost izbora i pogleda s druge strane ogledala.

Ksenija Baronica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *